Isak Njutn (Isaac Newton) – Odgovori na pitanja

Isak Njutn (Isaac Newton) je bio veliki naučnik iz oblasti fizike i matematike.

Ovde sam odgovori na sva vaša pitanja. Nadam se da će vam biti zanimljivo da upoznate Isaka Njutna.

1. Koliko je Isak Njutn bio pametan?

Isak Njutn smatra se jednim od najvećih genija u istoriji nauke. Njegova intelektualna sposobnost i doprinosi u oblastima fizike i matematike promenili su način na koji razumemo prirodni svet.

Njegov IQ se procenjuje između 190 i 200.

2. Ko je rekao da je Isak Njutn najpametniji?

Isak Njutn nije sam rekao da je najpametniji, ali njegov ogroman doprinos naučnim disciplinama i genijalnost koju je pokazao tokom svog života doveli su do toga da ga mnogi smatraju jednim od najvećih uma u istoriji nauke. Njegova dostignuća u fizici, matematici i optici postala su osnova modernog shvatanja prirode.

Albert Ajnštajn, drugi veliki fizičar, izrazio divljenje prema Njutnu rekavši “Njutn je bio najveći genije koji je ikada živeo”.

3. Koje su tri najvažnije stvari koje je izmumeo Isak Njutn?

Isak Njutn (Isaac Newton)

Isak Njutn (Isaac Newton) bio je izuzetno važan naučnik čiji su doprinosi obuhvatali mnoge oblasti fizike i matematike. Tri najvažnije stvari koje je izumeo ili načinio su:

  1. Zakoni kretanja i zakon gravitacije
  2. Diferencijalni i integralni račun
  3. Teorija boja

Ovo su samo neki od Njutnovih najznačajnijih doprinosa, a njegov uticaj seže daleko i obuhvata i mnoge druge oblasti nauke.

4. Da li se Isak Njutn bavio alhemijom?

Pored svojih klasičnih naučnih istraživanja, Njutn je posvetio značajan deo svog vremena proučavanju alhemije. Iako su alhemijske ideje kasnije odbačene kao naučno neutemeljene, Njutn je smatrao da takva tajna znanja mogu otkriti fundamentalne istine o prirodi.

5. Kakav je Isak Njutn bio đak?

Isak Njutn bio je izuzetno talentovan i posvećen đak, iako je njegovo detinjstvo bilo obeleženo izazovima.

Njutn je pohađao King’s School u Granthamu, gde je pokazao izuzetne matematičke sposobnosti. Međutim, njegova majka, želeći ga videti kao farmera, pokušala ga je odvratiti od školovanja. Ipak, Njutn je pokazivao odlučnost u sticanju obrazovanja i na kraju je upisan na Trinity College, Univerzitet u Cambridgeu, 1661. godine.

6. Koliko sati je Isak Njutn učio?

Njutn je poznat po svojim dugim i neprekidnim radnim sesijama od 18 sati, ponekad zaboravljajući čak i na osnovne ljudske potrebe poput hrane i sna. Njegova posvećenost radu i samostalnom istraživanju doprinela je mnogim njegovim naučnim dostignućima.

Isak Njutn (Isaac Newton)

7. Da li je Isak Njutn bio levoruk?

Isak Njutn je bio dešnjak. Informacije o tome kojom rukom neka osoba piše često nisu dobro dokumentovane u istorijskim izvorima, ali postoje podaci koji ukazuju na to da je Njutn bio dešnjak. Na primer, postoje zapisi o njegovim rukopisima i crtežima koje je stvorio desnom rukom.

8. Da li je Isak Njutn bio prevremeno rođena beba?

Isak Njutn (Isaac Newton)

Rođen je 25. decembra 1642. godine u selu Woolsthorpe, u Engleskoj, kao prevremeno rođena beba.

9. Da li se Njutnov otac zavao isto kao i on Isak Njutn?

Otac Isaka Njutna se takođe zvao Isak Njutn i preminuo je tri meseca pre rođenja Isaka mlađeg.

Isak Njutn (Isaac Newton)

10. Da li ga je majka ostavila (napustila)?

Isak Njutnova majka, Hannah Ayscough Newton, nije ga zapravo ostavila. Međutim, situacija je bila složena. Otac Isaka Njutna, koji se takođe zvao Isak Njutn, preminuo je tri meseca pre rođenja Isaka mlađeg. Kada je Isak Njutn imao samo tri godine, njegova majka se ponovo udala, ali njen drugi muž, Barnabas Smit, nije bio zainteresovan da brine o Isaku.

11. Da li su Njutnova deca pametna kao on?

Njutn nije stupio u brak i nije imao poznate potomke.

12. Da li se Isak Njutn ženio?

Isak Njutn (Isaac Newton)

Isak Njtn se nije ženio i nije imao dece.

13. U koga je Isak Njutn bio zaljubljen?

Isak Njutn nije bio poznat po svojim romantičnim vezama.

Isak Njutn (Isaac Newton)

14. Da li je Isak Njutn imao dosta prijatelja?

Isak Njutn nije bio poznat po bogatom društvenom životu i velikom broju prijatelja. Bio je često introspektivan, a njegov karakter i ponašanje često su ga činili distanciranim od drugih.

15. Ko je bio Njutnov najbolji prijatelj?

Isak Njutn (Isaac Newton)

Njutn je imao nekoliko bliskih saradnika i prijatelja. Jedan od njih bio je Nicolas Fatio de Duillier, švajcarski matematičar i filozof, s kojim je razmenjivao ideje o prirodi svetlosti i drugim naučnim temama. Takođe je imao podršku nekoliko članova Kraljevskog društva u Engleskoj, uključujući Roberta Hooka i Christophera Wrena.

16. Da li je Isak Njutn verovao u Boga?

Isak Njutn je bio duboko verski čovek, a njegov odnos prema Bogu i verovanju bio je važan deo njegovog života. Njutn je bio hrišćanin, a mnoge njegove spise i pisma svedoče o njegovom dubokom interesovanju za teološka pitanja.

Isak Njutn (Isaac Newton)

17. Da li je Isak Njutn verovao u zagrobni život?

Isak Njutn verovao je u zagrobni život. Njegova teološka razmišljanja i radovi pokazuju interesovanje za pitanja koja se tiču vere, Boga i zagrobnog života.

Ne postoje detaljne i eksplicitne informacije koje bi nam omogućile da precizno opišemo njegovo viđenje zagrobnog života.

18. Da li mu je pas zapalio papire o istraživanju koje je vodio godinama?

Isak Njutn (Isaac Newton)

Postoji poznata anegdota koja pripisuje Isaku Njutnu gubitak spisa zbog njegovog psa. Prema priči, Njutn je jednom ostavio svoje spise na stolu i otišao. Tokom njegovog odsustva, njegov pas navodno je prevrnuo sveću, što je uzrokovalo požar i uništenje nekih od njegovih rukopisa.

Međutim, ta priča dolazi od kasnijih izvora i nije direktno dokumentovana iz vremena Njutnovog života. Postoje različite verzije ove anegdote, a neki istoričari sumnjaju u njenu tačnost. Bez obzira na to, ova priča je postala poznata i često se citira kada se govori o ekscentričnostima i anegdotama iz Njutnovog života.

19. Koliko je zakona izmislio Isak Njutn?

Razvio je tri zakona kretanja?

Isak Njutn (Isaac Newton)

20. Kako je i kada umro Isak Njutn?

Isak Njutn (Isaac Newton)

Zapisi o poslednjim trenucima velikih istorijskih ličnosti često nisu detaljni, pa tako ni o Njutnovim poslednjim rečima nema preciznih podataka.

 

Njutn je preminuo 20. marta 1727. godine, a tačan tok događaja oko njegove smrti nije detaljno dokumentovan u izvorima iz toga vremena. Dok su neke anegdote i priče kasnije kružile o Njutnovim ekscentričnostima i poslednjim trenucima, većina tih priča nije dovoljno potvrđena da bi se smatrale pouzdanim istorijskim podacima.

Ako vas interesuju zanimljivosti iz sveta fizike možete pogledati linkove:

 

Putovanje kroz vreme

Putovanje kroz vreme je jedna od najzanimljivijih i najfascinantnijih ideja u fizici. To bi bilo kao da se krećemo kroz prošlost ili budućnost, a da se ne moramo slijediti linearno…

Kako izgleda život na Marsu?

Ukoliko bi se dogodilo nešto tako katastrofalno na Zemlji da bi ljudi morali da se sele na drugu planetu, trenutno nema idealne planete koja bi bila dostupna za naseljavanje.

Kako bi izgledao svet bez fizike

Svet bez fizike bi bio jedan izuzetno mračan i neorganizovan svet. Bez zakona termodinamike, energija ne bi mogla biti prenesena ili obrađena na način na koji je to moguće danas.…

Lovci na tornado

Reč “tornado“ potiče od španskog ili portugalskog glagola tornar, što znači “obrtati se”. Tornada su najjače oluje u prirodi. Sjure se iz oblaka, pa okrećući se i uvijajući se, naprave…

Bermudski trougao – Đavolji trougao

“Bermudski trougao” je priča koja je počela 1964 godine. To je priča o oblasti u obliku trougla u Atlantskom okeanu, pored floride. Ovo područje se naziva i Đavolji trougao. Tokom…

Šta bi se dogodilo kada bi Zemlja prestala da se okreće?

Šta bi se dogodilo kada bi Zemlja prestala da se okreće? – je pitanje koje budi maštu mnogih. Da li to znači kraj sveta ili ne? Zemlja se okreće oko…

Kolika je temperatura na Suncu?

Naše Sunce je srednje veličine i bela je zvezda. Srednje je težine i srednje je vruće. Temperatura na Suncu je oko 15 miliona stepenic  Celzijusa. (15 000 000 stepeni  Celzijusa).…

Koja je najhladnija planeta?

Planete u Sunčevom sistemu dobijaju toplotu od Sunca. Zemlja je od Sunca udaljena oko 150 miliona kilometara. Ta udaljenost obezbeđuje savršenu tempereturu za život. Neptun Po ovoj logici najhladnija planeta…

Kako merimo temperaturu na drugim planetama?

Za neke bliže planete možemo poslati sonde i direktno proučavati atmosferu. Međutim nismo u mogićnosti da to uradimo za neke udaljene planete. Za udaljene planete merenje temperature moramo uraditi sa…

Šta je najbrže?

Svetlost putuje brzinom 300 000 kilometara u sekundi i to  je najbrža stvar koja postoji. Od Meseca do Sunca svetlost putuje nešto vise od jedne sekunde. Parkerova solarna sonda najbrži…

Zanimljivosti o Nikoli Tesli

1. ROĐEN JE U OLUJNOJ NOĆI Rođen je u noći između 9. i 10. jula 1856. godine. Noć u kojoj je rođena bila je nezapamćena oluja i grmljavina. Grmljavine su…