Lovci na tornado

Šta je tornado?

tornado

Reč “tornado“ potiče od španskog ili portugalskog glagola tornar, što znači “obrtati se”.

Tornada su najjače oluje u prirodi. Sjure se iz oblaka, pa okrećući se i uvijajući se, naprave pustoš. Ove oluje razaraju kuće, bacaju automobile i čupaju drveće iz korena, ostavljajući pustoš iza sebe.

Kako nastaje tornado

Kako nastaje tornado?

Kako nastaje tornado

Tornado nastaje različitim fizičkim procesima u atmosferi.  Istina je da još uvek ne znamo kada će se i kako formirati tornado. Neki uslovi u jednoj situaciji će izazvati tornado, a u drugim neće.

Ono što znamo je da tornado započinje izuzetno snažnom i visokom grmljavinom. Za formiranje tornada neophodna je masa oblaka i struje vetrova koje imaju suprotan smer. Suprotni smerovi vetrova izazivaju obrtanje ovog oblaka. Iz oblaka se formira vrtlog koji se spušta ka zemlji. Kada ovaj vrtlog dotakne zemlju nastaje tornado.

Kako napraviti tornado u tegli?

Za ovaj ogled su nam potrebni: tegla sa poklopcem, voda, deterdžent i aluminijumski papirići.

U teglu nalite vodu i sipajte  pola kašičice deterdženta. Od aluminijuma napravite male loptice prečnika od 2mm do 3 mm i unacite ih u teglu sa vodom.

Ogled tornado u tegli

Kada promućkate teglu na provršini vode će se pojaviti pena i sve je spremno za pravljenje tornada. Ostalo je veština kako ćete izazvati vrtlog pene koja će se spustiti do dna tegle.

Možete pratiti šta se događa sa aluminijumslim listićima kada upadnu u vrtlog.

Ogled možete izvoditi sve dok se voda ne zamutu i vrtlog ne bude dovoljno vidljiv.

Lovci na tornada

Osobe koje vrše potragu za olujnim fenomenima i ekstremnim vremenskim prilikama iz radoznalosti, avanture, naučnog istraživanja ili radi izveštaja u medijima su poznati kao lovci na oluje. Pronalazak tornada je njihov najveći cilj.

Potraga često ukljičije prelazak nekoliko stotina kilometara i periodima dugog čekanje da bi se video vremenki fenomen koji traje ralativno kratko. Svaka potraga započinje predviđanjem i praćenjem vremeskih prilika.

Stras za potragom je toliko jaka da su razvili specijalna vozila za koja veruju da mogu da izdrže snagu tornada. Na primer, Tornado Intercept Vehicle 2 (TIV2). Ovaj auto je tažak oko 8 tona i ima druge specifične karakteristike koje onemogućavaju da ga tornado podigne sa zemlje.

Kako postati lovac na tornado?

Zavisi da li želite da to radite iz radoznalosti, avanture ili naučmog istraživanja.

Ukoliko želite da to radite iz radoznalosti i avanture predlažem da posete sajt turističkih kompanija koje svojim klijentima nude potragu za tornadom. Njihove ponude možete pogledati na sledećim sajtovima:

https://www.stormchasing.com/

https://extremetornadotours.com/

Ukoliko želite ozbiljno da se bavite ovim poslom predlažem da završiš neku školu i steknete odgovarajuća znanja i veštine. Na fizičkom fakultetu u Beogradu postoji smer meteorologija. Sa završenim ovim fakultetom sigurno ćete imati dovoljmo znanja da krenete u potragu i istraživanje tornada.